Deze blog is geschreven door Equi-Xcel.
De basis
Onze paarden kunnen niet optimaal leven van hooi alleen. De meeste ruwvoeders, zelfs die van de hoogste kwaliteit, voldoen niet aan alle voedingsbehoeften voor de levensfase of werkbelasting van het paard. Het ruwvoer bevat niet voldoende essentiële vitamines en mineralen die de gezondheid, prestaties, spieropbouw en groei beïnvloeden. Balancers (ook wel vitaminebrok genoemd) kunnen een belangrijke rol spelen bij het leveren van de essentiële voedingstoffen die niet of te weinig in het ruwvoer zitten, en geven tegelijk de kans de hoeveelheid energie die aan het paard wordt geleverd nauwkeurig te managen. Het kan een dynamische aanvulling zijn op elk voerprogramma, en een trefzekere oplossing voor veel voedingsdilemma's.
Een balancerbrok kan op verschillende manieren worden gebruikt:
Dus wat zijn balancerbrokken?
In een typisch gemengd krachtvoer worden de eiwit-, vitamine- en mineraleningrediënten in een korrel geperst, en vervolgens gemengd met de energiebronnen (meestal graan-, mais- en grassoorten). Voerfabrikanten gebruiken vaak dezelfde verrijkingskorrel in alle voersoorten in een productlijn, maar gebruiken deze in verschillende hoeveelheden, afhankelijk van het type paard waaraan het eindproduct wordt gevoerd.
Balancerbrokjes zijn krachtig, met zeer geconcentreerde mineralen en vitamines. Je zou het kunnen vergelijken met een multivitamine supplement voor mensen. Vanwege de dichtheid van de voedingsstoffen in een balancerbrok, is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid lager dan bij een gewone brok. Meestal ligt de dagelijkse hoeveelheid tussen 200g en 400g, afhankelijk van de grootte en het type paard. De meeste standaard krachtvoeders hebben aanbevolen hoeveelheden van 2 tot wel 6 kg om te kunnen voldoen aan de vitaminen- en mineralenbehoefte. Veel paarden krijgen die aanbevolen hoeveelheid niet, omdat het te veel calorieën levert voor de stofwisseling en behoefte van dat paard, wat dan weer leidt tot overgewicht, nervositeit en andere klachten.
Het is dus gemakkelijk in te zien dat een balancer een uitzonderlijke voedingswaarde levert, in een kleine verpakking. Vanwege deze concentratie lijken balancers duurder, in vergelijking met normale krachtvoeders. Omdat de zakken echter langer meegaan dan traditioneel voer, zijn de werkelijke kosten per dag vergelijkbaar met, of vaak zelfs lager dan traditioneel voer.
Balancers bevatten weinig calorieën. Als er extra calorieën nodig zijn om de gezondheid en voeding van een paard te ondersteunen, kunnen andere voedermiddelen zoals een basisbrok, muesli, bietenpulp, luzerne, olie etc. worden ingezet. Dit biedt de flexibiliteit om te voldoen aan een breed scala aan voedings- en prestatiebehoeften met uitstekende resultaten.
Er is 1 belangrijke waarschuwing bij het gebruik van een balancerbrok: Er moet voor worden gezorgd dat een balancer niet wordt verward met ander/normaal krachtvoer met een veel hogere aanbevolen hoeveelheid. Door te veel van een balancer te voeren, worden overmatige hoeveelheden voedingsstoffen geleverd. Zorg er daarom voor dat zakken of bakken van een balancerproduct goed gemarkeerd zijn, vooral er als andere producten in dezelfde voerruimte staan die er bijna hetzelfde uit zien.
Een gezond gewicht behouden
Verscheidene moderne paardenrassen kunnen hun ideale lichaamsgewicht gemakkelijk behouden of overschrijden, en hebben weinig voer ofwel calorieën nodig om op een gezond gewicht te blijven. Balancers zijn een uitstekende keuze voor deze paarden, omdat er maar weinig van gegeven hoeft te worden. Goed ruwvoer en een balancer zijn voor deze paarden vaak al gauw voldoende.
Daarnaast hebben sommige paarden met het easy-keeper-gen ook metabolische uitdagingen. Voor deze paarden kunnen niet alleen de calorieën, maar ook het zetmeel in energiebronnen schadelijk zijn voor hun gezondheid, vooral voor paarden die lijden aan het Equine Metabool Syndroom of insulineresistentie. Vanwege het geconcentreerde karakter en de lage hoeveelheid kan een balancerkorrel voldoen aan alle vitamine- en mineralenbehoeften van het paard zonder overmatige calorieën of zetmeel aan het dieet toe te voegen. Het is dan ook vaak niet nodig om een geheel graanvrije balancer te gaan zoeken. Deze worden ook vaak slecht gegeten helaas, en het is toch belangrijk dat het paard alles goed op eet. Het aandeel suiker en zetmeel dat een paard binnenkrijgt bij gemiddeld 300 gram ‘gewone’ balancer, is verwaarloosbaar.
Andere paarden hebben het moeilijker om op gewicht te blijven. Sommige paarden hebben qua energie en calorieën meer voer nodig dan op de zak wordt aanbevolen. Eigenaren betalen dan uiteindelijk voor extra vitamines en mineralen die paarden niet kunnen gebruiken. Daarnaast kan een te hoog aandeel krachtvoer zorgen voor bijvoorbeeld maagzweren en andere klachten.
Omdat de voedingswaarden van balancers gebaseerd zijn op leeftijd en lichaamsgewicht, krijgt een dun paard dezelfde hoeveelheid balancer per dag als een paard dat in ideale lichaamsconditie is. Voeg de nodige calorieën apart toe om het paard op een ideaal lichaamsgewicht te krijgen. Zo regel je de calorieën afzonderlijk van de vitamines en mineralen, en krijg je uiteindelijk een effectievere, precieze voerstrategie. Daar kan je dan ook allerlei verschillende voedermiddelen voor gebruiken, net wat goed bij het paard past.
Trainings- en prestatiepaarden
Calorie-opname speelt een belangrijke rol in de voeding van trainings- en prestatiepaarden. Vanwege de flexibiliteit die een balancer biedt, kan je zelf de hoeveelheid en bron van calorieën selecteren om aan de individuele behoeften van elk paard te voldoen, terwijl de balancer de belangrijkste voedingsstoffen verzorgt. Verhoog het vetgehalte en de calorieën van het dieet van het paard door producten zoals enkelvoudige granen, krachtvoeders of oliën toe te voegen. De individuele caloriebehoeften van elk paard kan variëren, en balancers bieden de flexibiliteit om aan hun individuele behoeften te voldoen.
Waak er wel voor deze behoefte niet te overschatten. We zien onze paarden graag rond en gezond en vinden ze al gauw ‘mager’. Ook de intensiteit van de arbeid in relatie tot de voeding wordt vaak erg positief ingezien. Een uurtje basiswerk heeft nauwelijks invloed op de voedingsbehoefte, ervan uitgaande dat het paard genoeg ruwvoer en een balancer krijgt. Extra energie is dan echt nog niet nodig. Een grove richtlijn:
Fokmerries en veulens
De inname van voldoende eiwitten, vitamines en mineralen is van cruciaal belang voor fokmerries en opgroeiende paarden, en het gebruik van een balancer is de beste manier om de groei en ontwikkeling van uw veulens te ondersteunen. Merries hebben vroeg in de dracht meestal niet veel calorieën nodig, maar hebben een grote behoefte aan voedingsstoffen. Dit kan volledig worden gedekt met een balancer en normaal ruwvoer. Verder in de dracht en tijdens de lactatieperiode zal de merrie behoefte hebben aan rijker ruwvoer en een goede weide, eventueel aangevuld met extra eiwitten.
Veulens hebben ook een hoge voedingsbehoefte, maar eten doorgaans niet veel voer, en de geconcentreerde voedingsstoffen in een balancer kunnen hen helpen aan hun voedingsbehoeften te voldoen.
Senioren
Naarmate paarden ouder worden, hebben ze mogelijk meer voedingsstoffen nodig omdat de opname achteruit gaat. De effectiviteit van het maag-darmstelsel is niet meer hetzelfde, dus is het voor een ouder paard moeilijker om aan de behoefte te voldoen. Ook kan een ouder paard baat hebben bij extra B-vitaminen om de weerstand te ondersteunen.
Wanneer er meerdere paarden in de stal staan met verschillende energiebehoeften, is het vaak moeilijk om één zak voer te vinden die voor alle paarden geschikt is. Paardeneigenaren die meer controle en betere resultaten willen behalen, zullen blij zijn met de flexibiliteit en zekerheid die een balancer biedt. De basisbehoefte is altijd gedekt, en verder kan je naar wens mixen en matchen. Balancers zijn geschikt voor bijna elk type paard en leveren geweldige resultaten op!
Equi-Xcel heeft een uitgebreid assortiment balancers, afgestemd op de arbeid en levensfase van jouw paard.
Het is mogelijk om van de balancers in brokjesvorm een proefzakje te bestellen.
Wil je graag advies bij het maken van een keuze? Neem contact met ons op, we gaan graag met je in gesprek!
© 2024 www.finerider.nl
0 Reacties
Er is nog niet gereageerd