Veel ruiters gebruiken peesbeschermers om de benen van hun paard te beschermen.
Peesbeschermers kunnen blessures en wondjes voorkomen mits de beschermers op een goede manier gebruikt worden en de pasvorm correct is. Maar wanneer is het nodig om peesbeschermers te gebruiken en welke beschermers zijn dan de beste keuze? In deze blog vertellen wij je meer over de verschillende type peesbeschermers en geven we advies over welke beschermers het meest geschikt zijn voor verschillende doeleinden.
Type beschermers
Tegenwoordig zijn er veel verschillende type beschermers verkrijgbaar, denk aan peesbeschermers met een harde schaal, 3 in 1 peesbeschermers, bandages, brushing boots, springschoenen of kogelbeschermers.
In ons assortiment ligt de focus voornamelijk op pees- en kogelbeschermers met ademende en schokabsorberende eigenschappen. Deze beschermers kunnen voor verschillende doeleinden gebruikt worden en bieden optimale bescherming. Met name de ademende eigenschappen vinden wij enorm belangrijk omdat oververhitting serieuze schade kan aanbrengen aan de pezen.
Juist om deze reden raden wij het gebruik van bandages af, indien je toch graag met bandages rijdt dan kunnen de Exercise Air onderleggers en Exercise Air bandages van HUSK een goed alternatief zijn. Dit zijn de meest ademende onderleggers en bandages die op de markt verkrijgbaar zijn.
Gebruik peesbeschermers
Het gebruik van peesbeschermers is voor veel ruiters heel normaal, maar bedenk altijd waarom je graag peesbeschermers wil gebruiken en of het wel echt nodig is. In veel gevallen kan een paard namelijk prima zonder beschermers lopen en uiteindelijk is dit natuurlijk het beste.
Wanneer een paard zichzelf veel aantikt, wat onstuimig is of je bijvoorbeeld gaat springen dan raden wij natuurlijk wel aan om peesbeschermers te gebruiken.
Er zijn ook paarden die met de achterbenen 'strijken', dan is het verstandig om hiervoor strijklappen of kogelbeschermers te gebruiken om de benen te beschermen.
Wanneer gebruik ik welke peesbeschermers?
In ons assortiment hebben wij verschillende peesbeschermers welke geschikt zijn voor andere doeleinden. De meeste beschermers kunnen voor meerdere doeleinden gebruikt worden, maar hieronder benoemen we kort welke beschermers het meest geschikt zijn voor iedere activiteit.
Voor het springen raden wij aan om normale peesbeschermers met een harde schaal te gebruiken of beschermers van een speciaal schokabsorberend materiaal. Denk hierbij aan de beschermers van eQuick, de Tri-Zone Open Fronted beschermers of de Gatusos Air beschermers.
Wil je graag goede beschermers voor het dressuurmatige werk, om mee te longeren of lekker mee het bos in te gaan dan zijn alle beschermers van HUSK, de Tri-Zone All Sports, de Gatusos Air beschermers of de Catago training boots heel erg geschikt.
Rijd je eventing? Dan zijn de Tri-zone All Sport beschermers of de eQuick eVenting Pro beschermers een goede keuze. Deze beschermers beschermen de benen rondom en hebben zeer goede schokabsorberende eigenschappen.
We krijgen veel vragen over welke peesbeschermers geschikt zijn om te gebruiken in de weide, paddock of met losgooien. Hiervoor zijn alle beschermers van Tri-Zone en HUSK heel erg geschikt. Ook de Gatusos Air peesbeschermer zijn hiervoor erg geschikt omdat deze net als de Tri-Zone en HUSK beschermers hele goede schokabsorberende en ademende eigenschappen hebben.
Indien het niet nodig is adviseren wij om je paard gewoon zonder beschermers buiten te zetten omdat dit natuurlijk het allerbeste is. Indien je paard om welke reden dan ook toch beschermers nodig heeft op de weide of paddock, zorg er dan voor dat deze een goede pasvorm hebben, dat ze altijd goed schoon zijn en dat je ze niet te lang om laat. Gebruik bij voorkeur ademende beschermers om oververhitting te voorkomen.
Langdurig gebruik van peesbeschermers raden wij én de producenten van onze peesbeschermers altijd af in verband met het risico op irritaties, schuurplekken of oververhitting. Wanneer je toch besluit om peesbeschermers langer te gebruiken dan door de producenten wordt aangeraden (niet langer dan de duur van een normale tot intensieve training) dan is dit geheel op eigen risico.
© 2024 www.finerider.nl
0 Reacties
Er is nog niet gereageerd